Kako izrezati video

Kako izrezati video

Kada je u pitanju obrada video sadržaja, jedna od najosnovnijih veština koja se često koristi jeste izrezivanje ili rezanje videa. Bilo da je reč o skraćivanju video klipa, uklanjanju neželjenih sekcija ili čak prilagođavanju dimenzija videa, kvalitetno izrezivanje može značajno poboljšati završni produkt. Ovaj članak će vam pružiti detaljne informacije o tome kako možete da izrežete video korišćenjem različitih programa na raznim platformama kao što su Windows, macOS i Linux.

Izrezivanje videa na računaru

Izrezivanje video snimka na računaru može se uraditi na razne načine. Na raspolaganju su brojni programi i alati, kako besplatni, tako i oni koji se plaćaju, a koji omogućavaju različite nivoe kontrole i složenost u obradi videa. Opšta procedura uključuje uvoz videa u program, odabir delova koje želite izrezati, a zatim njihovo uklanjanje ili ekstrakcija. Kompleksnost ovog procesa može varirati zavisno od izabranog softvera.

Avidemux za Windows, macOS i Linux

Avidemux je besplatan i otvoreni softver za obradu videa koji podržava različite operativne sisteme, uključujući Windows, macOS i Linux. Ovaj alat je idealan za jednostavne zadatke rezanja i enkodiranja i podržava veći broj video formata. Da biste izrezali video u Avidemuxu, prvo treba da ga učitate u aplikaciju, zatim odaberete početnu i krajnju tačku isječka koji želite izrezati i napokon odaberete opciju “Save” za eksport izrezanog videa.

Wondershare Filmora za Windows i macOS

Wondershare Filmora je još jedan popularan video editor dizajniran za korisnike Windowsa i macOSa koji žele više funkcionalnosti u odnosu na osnovno rezanje videa. Ima intuitivan korisnički interfejs i bogat izbor alatki za obradu videa. Pored toga što omogućava jednostavno izrezivanje, Filmora nudi i mnoštvo efekata, tranzicija i opcija za napredno audio editovanje. Sve što treba da uradite jeste da prevučete video na vremensku liniju, izaberete segmente koje želite izrezati, a zatim ih izbrišete ili eskportujete kao novi video fajl.

EaseUS Video editor za Windows

Specifično dizajniran za korisnike Windowsa, EaseUS Video Editor nudi sjajnu kombinaciju lakoće korišćenja i brojnih naprednih funkcija. Uz pomoć ovog alata možete ne samo rezati video, nego i dodavati tekst, efekte, prelaze i svašta nešto za stvaranje profesionalnih videa. Da biste izvršili izrezivanje, jednostavno uvezite video u program, pomoću alata za rezanje odrežite delove koje ne želite, a potom izvezite video u željenom formatu.

VLC za Windows, macOS i Linux

VLC nije samo jedan od najpopularnijih media playera, već i alat koji može poslužiti za osnovno rezanje videa. On je dostupan na svim većim operativnim sistemima uključujući Windows, macOS i Linux. Da biste koristili VLC za izrezivanje videa, morate koristiti njegovu funkciju “Record” dok reprodukujete video. To nije najprecizniji način za izrezivanje, ali može poslužiti u situacijama kada vam je potreban jednostavan i brz način da izdvojite deo videa bez upotrebe specijalizovanog softvera.

Bez obzira na to da li ste početnik ili napredni korisnik, izrezivanje videa je zadnja veština kojom možete značajno poboljšati kvalitet vašeg audiovizuelnog sadržaja. Bilo da koristite Avidemux, Wondershare Filmora, EaseUS Video Editor ili čak VLC, svaki program ima svoje prednosti i načine upotrebe. Odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i počnite sa izradom videa kao profesionalac. Pružena uputstva i saveti trebalo bi da vam olakšaju ovaj proces, a vi ste na putu da postanete vešti u obradi video sadržaja.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu