Kako postaviti štampač online

Kako postaviti štampač online

Štampači su neizostavan deo kako poslovnog tako i privatnog okruženja. Iako je digitalna era znatno umanjila potrebu za štampanim materijalima, sposobnost brzog i efikasnog štampanja dokumenata, fotografija i drugih materijala i dalje ostaje važna. Međutim, često se može desiti da korisnici nailaze na izazov postavljanja štampača online, naročito kada je u pitanju novi uređaj ili promena operativnog sistema. U ovom članku objasnićemo kako možete uspešno postaviti štampač online na različitim platformama i savladati eventualne tehničke prepreke.

Kako postaviti štampač online na Windowsu

Postavljanje štampača online na Windows operativnom sistemu zahteva nekoliko jednostavnih koraka. Prvo, pobrinite se da je štampač pravilno povezan sa strujom i da je uključen. Zatim, ako je štampač sa kablom, priključite ga na računar pomoću USB port-a. Ako je u pitanju bežični, osigurajte da je štampač povezan na istu Wi-Fi mrežu kao i vaš računar.

Nakon povezivanja, Windows bi trebalo automatski da detektuje štampač i instalira potrebne drajvere. U slučaju da to ne uradi, potrebno je ručno preuzeti i instalirati softver sa web stranice proizvođača štampača. Kada je softver instaliran, otvorite ‘Devices and Printers’ ili ‘Printers & scanners’ iz Control Panela ili Settingsa, zatim odaberite ‘Add a printer’ i pratite korake koji će vam biti ponuđeni da završite postavku štampača online.

Kako postaviti štampač online na Macu

Za korisnike Mac računara, postavka štampača online takođe je jednostavan proces. Prvi korak je da se pobrinite da je štampač uključen i povezan sa istom Wi-Fi mrežom kao i vaš Mac, ukoliko je štampač bežični. Ako se radi o žičanom štampaču, povežite ga na računar koristeći USB.

Na Macu, otvorite “System Preferences” i kliknite na “Printers & Scanners”. Kliknite na “+” dugme kako biste dodali novi štampač. Sistem bi trebao automatski da detektuje štampače koji su dostupni za povezivanje. Odaberite svoj štampač sa liste i pratite korake koje Mac OS sugerira za instalaciju. Ukoliko je potrebno, možda će biti neophodno da preuzmete dodatne drajvere direktno sa web stranice proizvođača štampača.

Kako postaviti bežični štampač u liniju

Bežični štampači pružaju veću fleksibilnost i jednostavnost korišćenja jer ne zahtevaju direktno povezivanje sa računarom putem kabla. Da biste postavili bežični štampač online, prvo ga uključite i upotrebite štampačev interfejs za povezivanje na vašu Wi-Fi mrežu. Većina modernih štampača ima LCD panel koji olakšava proces povezivanja.

Nakon što se štampač poveže na Wi-Fi, postupak postavljanja na vašem računaru je sličan onom za žičane štampače. Na Windowsu idite u ‘Settings’, zatim ‘Devices’, i ‘Printers & scanners’ da dodate štampač. Na Macu, koristite ‘System Preferences’, pa ‘Printers & Scanners’. Štampač bi trebao biti prepoznat u mreži i moći ćete ga instalirati prateći sistemski vodič za postavljanje.

Kako postaviti stari štampač u liniju

Stariji štampači koji nisu izvorno dizajnirani za rad u bežičnom okruženju mogu predstavljati veći izazov za postavljanje online. Jedna od opcija je upotreba specijalnih adaptera koji omogućavaju povezivanje štampača putem Ethernet-a ili Wi-Fi-a. Druga opcija je deljenje štampača preko računarske mreže ukoliko štampač fizički ostaje povezan na jedan računar koji je mrežno dostupan.

Da biste podesili takvu mrežu, na računaru na koji je štampač direktno povezan, otvorite ‘Control Panel’, zatim ‘Devices and Printers’, kliknite desnim klikom na štampač koji želite da podelite i odaberite ‘Printer properties’. U opcijama pronađite karticu ‘Sharing’ i označite da želite da delite vaš štampač. Ostali računari na mreži sada treba da budu u stanju da pristupe štampaču preko tog host računara.

Kako povezati štampač sa računarom

Povezivanje štampača sa računarom je relativno jednostavan proces. Ako koristite žičani štampač

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu