Kako postaviti cijelu fotografiju na Instagram

Kako postaviti celu fotografiju na Instagram

Instagram je postao jedna od najpopularnijih društvenih mreža koja se odlikuje visokim fokusom na vizualni sadržaj. Korišćenje fotografija i video materijala kao osnovnog načina komunikacije čini da mnogi korisnici često traže načine kako da poboljšaju svoj online profil i predstave svoj sadržaj na najbolji mogući način. Jedno od čestih pitanja koje se postavlja jeste kako postaviti celu fotografiju na Instagram bez seckanja, kako na profilu, tako i u pričama (Instagram Stories). U ovom članku ćemo obraditi najefikasnije metode postavljanja fotografija u originalnim dimenzijama na različite platforme, uključujući Android, iOS i PC uređaje.

Kako postaviti celu fotografiju na Instagram bez seckanja

Instagram po defaultu nudi mogućnost postavljanja fotografija u odnosu dimenzija 1:1 (kvadrat). Međutim, mnoge fotografije su snimljene u različitim proporcijama i postavljanje na Instagram može rezultirati isecanjem delova slike koji su važni za korisnike. Da biste postavili celu fotografiju, postoji nekoliko jednostavnih trikova i aplikacija koje vam mogu pomoći u tome.

Android/iOS

Prvi korak je da otvorite Instagram aplikaciju na vašem Android ili iOS uređaju. Kada birate fotografiju koju želite da postavite, kliknite na dugme u donjem levom uglu fotografije koje omogućava promenu razmera fotografije. Ovo će vam omogućiti da birate između kvadratnog (1:1) i originalnog odnosa dimenzija vaše fotografije. Ako ipak fotografija nije pogodna za Instagramov format, možete koristiti aplikacije poput ‘Instasize’ ili ‘NoCrop’ koje automatski dodaju beli ili neki drugi okvir oko fotografije, omogućavajući tako da celokupna fotografija bude vidljiva na vašem profilu.

PC

Instagram je primarno mobilna platforma, ali slike je moguće postavljati i sa računara. Putem PC-ja se može koristiti web verzija Instagrama za postavljanje fotografija, ali ona nema mogućnost promene razmera direktno na platformi. Da biste postavili celu fotografiju, predlaže se upotreba softvera poput Adobe Photoshop ili online alata kao što su ‘Canva’ ili ‘Crello’ gde možete da formatirate fotografiju pre nego što je postavite na Instagram. Jednostavno dodajte pozadinu koja je iste boje kao fotografija ili koristite neke druge kreativne opcije koje ovi alati nude.

Kako postaviti celu fotografiju na Instagram priče

Instagram priče su još jedan popoularan način deljenja sadržaja koji traje samo 24 sata. Međutim, i ovde se često pojavljuje problem sa isecanjem fotografije, naročito ako je ona u odnosu koji nije podržan. Pogledajmo kako to rešiti na Android i iOS uređajima, kao i na računarima.

Android/iOS

Za postavljanje kompletne fotografije u Instagram priče na Android i iOS uređajima koriste se slične aplikacije kao i za postavljanje na profil. Možete koristiti ‘Story Editor’ ili ‘Unfold’ aplikacije koje su posebno dizajnirane za priče i nude širok izbor formata i stilova. Kada odaberete fotografiju, one će vam omogućiti da je uklopite tako da se u potpunosti vidi, dodate tekst ili druge grafičke elemente pre nego što je postavite kao priču.

PC

Ako želite da postavite fotografiju na Instagram priče preko računara, postupak je nešto komplikovaniji jer Instagram nije dizajniran za ovu vrstu upotrebe sa PC-ja. Ipak, postoji nekoliko radnih rešenja. Jedno od njih može biti upotreba Android emulatora kao što su ‘Bluestacks’ ili ‘Nox’, koji vam omogućavaju da pokrenete Android aplikacije na računaru. Time možete da instalirate Instagram aplikaciju i da postavite fotografije u priče kao da to radite sa mobilnog uređaja. Takođe, možete upotrebiti neke od web aplikacija koje su navedene ranije za formiranje fotografija pre postavljanja.

Postavljanje ceo fotografije na Instagram zahteva određeno prilagođavanje, bilo da se radi o profilu ili Instagram pričama. Srećom, razvoj aplikacija i alata koji olakšavaju ovaj proces postao je jednostavan i pristupačan. Bilo da koristite Android, iOS ili računar, postoji veliki broj opcija i metoda koje možete primeniti kako bi vaš fotografije izgledale upravo onako kako ste ih zamislili. Savet je da se eksperimentiše sa različitim aplikacijama i alatima kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašem stilu i potrebama na Instagramu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu