Kako saznati da li je email pročitan

Kako saznati da li je email pročitan

Email je postao suštinski deo svakodnevne komunikacije u poslovnom i privatnom životu. Često šaljemo važne informacije putem emaila i želimo da znamo da li je primalac pročitao poruku. Ovaj članak će vam pomoći da razumete kako funkcionišu različite metode i alati koji vam mogu pokazati da li je vaš email pročitan i kako se one koriste u različitim email klijentima.

Kako provjeriti da li je email pročitan u Gmailu?

Gmail, kao jedan od najpopularnijih email servisa, nudi nekoliko opcija koje vam mogu pomoći da saznate da li je vaša poruka pročitana. Prva je opcija zahtevanje potvrde o čitanju. Ova funkcija može da se koristi samo na poslovnim (G Suite) ili školskim Gmail nalozima. Ako koristite lični Gmail nalog, moraćete se osloniti na treće strane dodatke kao što je Mailtrack, a više o tome kako funkcioniše biće objašnjeno u daljem tekstu.

Potvrde za čitanje za institucionalne račune

Za one koji imaju poslovni ili školski račun na Gmailu, opcija zahteva za potvrdom čitanja je sastavni deo Gmail platforme. Da biste zahtevali potvrdu čitanja, prilikom sastavljanja emaila, kliknite na ‘Više opcija’ (trouglasti ikonica pored dugmeta ‘Pošalji’) i zatim izaberite ‘Zahtevaj potvrdu čitanja’. Primac će prilikom otvaranja emaila dobiti obaveštenje da pošalje potvrdu i može izabrati da li će to učiniti ili ne.

Praćenje emailova s Mailtrackom

Ako ne raspolažete poslovnim Gmail nalogom, Mailtrack može biti korisno rešenje. Mailtrack je dodatak za Chrome pretraživač koji se integriše sa vašim Gmail nalogom i pruža jednostavne ‘zadnjih vidljivost’- simbole pored svakog maila kako bi označio da li je poruka pročitana. Nakon instaliranja Mailtracka, svaki put kada pošaljete email, primac će dobiti malu sliku (pixel) unutar poruke koja omogućava praćenje. Kada primac otvori email, Mailtrack će vam poslati obaveštenje.

Kako provjeriti da li je email pročitan u Outlook-u?

Microsoftov Outlook takođe nudi mogućnost da korisnici šalju emailove sa potvrdama o čitanju. Da biste ovo postavili, prilikom kreiranja nove poruke, idite na ‘Opcije’ a zatim ‘Zatraži potvrdu dostave’ ili ‘Zatraži potvrdu o čitanju’. Kada primac pročita vašu poruku, automatski će vam biti poslat odgovor sa potvrdom. Važno je napomenuti da primac može ignorisati ovaj zahtev, tako da i ovde nije garantovano da ćete primiti potvrdu.

Kako provjeriti da li je email pročitan u Thunderbird-u?

Mozilla Thunderbird je jedan od email klijenata koji podržava potvrde o čitanju. Prilikom pisanja nove poruke, jednostavno idite na ‘Opcije’ i izaberite ‘Zahtevaj potvrdu čitanja’. Slično kao i u drugim klijentima, primac ima mogućnost da prihvati ili odbije slanje potvrde, pa i ovde nema 100% sigurnosti da ćete dobiti željeni odgovor.

Znanjem o tome kako funkcionišu potvrde čitanja u različitim email servisima i korišćenjem dodataka kao što su Mailtrack, možete dobiti uvid u to da li su vaši emailovi pročitani. Međutim, važno je biti svestan da nijedan od ovih sistema nije nepogrešiv i da uvek postoji mogućnost da ne dobijete potvrdu, čak i ako je email pročitan. Bez obzira na to, koristeći ovaj set alata možete unaprediti komunikaciju putem emaila, povećati svoju produktivnost i osigurati se da su vaše informacije primećene i obrađene.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu