Kako povratiti izbrisane fotografije sa mobilnog telefona

Kako povratiti izbrisane fotografije sa mobilnog telefona

Gotovo svako od nas se našao u situaciji kada je slučajno ili nenamerno izbrisao fotografije sa mobilnog telefona. Fotografije često imaju sentimentalnu vrednost i njihov gubitak može biti prilično stresan. Srećom, postoji nekoliko metoda koje možete koristiti da povratite vaše dragocene uspomene. U ovom detaljnom vodiču, obradićemo korake koje možete preduzeti da povratite izbrisane fotografije sa Android i iOS uređaja koristeći različite alate i aplikacije.

Kako povratiti izbrisane fotografije sa Android mobilnog telefona

Android operativni sistem ima nekoliko ugrađenih i trećepartijskih rešenja koja mogu pomoći u oporavku izbrisanih fotografija. Prvenstveno, važno je da prestanete koristiti telefon kako biste izbegli prepisivanje podataka. Zatim možete proveriti postoji li kopija fotografija u Google Photos aplikaciji ili koristiti aplikaciju kao što je DiskDigger ili Undeleter Recovery Files & Data.

Korišćenje Google fotografija za oporavak izbrisanih fajlova

Google Photos je popularan servis za skladištenje fotografija koji dolazi predinstaliran na mnogim Android uređajima. Ukoliko ste imali uključenu opciju za sinhronizaciju, velika je šansa da su vaše izbrisane fotografije i dalje dostupne. Potrebno je samo da otvorite Google Photos aplikaciju i pogledate u “Trash” ili “Bin” folder kako biste proverili postoje li obrisane fotografije. Odatle ih možete lako povratiti u svoju glavnu galeriju.

DiskDigger Photo Recovery za izgubljene fotografije

DiskDigger je efikasna aplikacija za oporavak izgubljenih ili izbrisanih fotografija na Android uređajima. Postoje dvije verzije aplikacije: besplatna koja vam omogućava skeniranje i oporavak fotografija, i pro verzija koja pruža dodatne funkcije. Da biste koristili DiskDigger, treba ga instalirati iz Google Play prodavnice, nakon čega možete lako pratiti uputstva da skenirate i povratite svoje fotografije.

Korišćenje Undeleter Recover Files & Data za oporavak podataka

Undeleter Recover Files & Data je još jedna aplikacija koja vam može pomoći u oporavku izbrisanih fajlova, uključujući fotografije. Ova aplikacija takođe skenira internu i eksternu memoriju vašeg uređaja tražeći izbrisane fajlove koji još uvek mogu biti povraćeni. Aplikacija zahteva root pristup na uređaju za najbolje rezultate oporavka.

Kako povratiti izbrisane fotografije sa iPhone-a

Kada je reč o iOS uređajima, proces oporavka fotografija je nešto drugačiji. Ako ste izbrisali fotografiju na iPhone-u, ona se premešta u nedavno izbrisane albume, gde ostaje dostupna 30 dana. Ukoliko su fotografije izbrisane iz ovog albuma ili je prošlo više od 30 dana, možete iskoristiti iTunes ili iCloud backup kako biste povratili svoje podatke.

Iskoristite ‘Recently Deleted’ album

Nedavno izbrisani album je prvi put gde trebate proveriti za vaše izbrisane fotografije. Otvorite Photos aplikaciju, idite na ‘Albums’, i potražite ‘Recently Deleted’. Ako nađete svoje fotografije, jednostavno ih selektujte i tapnite na ‘Recover’.

Upotrebite iCloud ili iTunes backup

Ako vaše fotografije nisu u nedavno izbrisanim albumima, sledeći korak je provera iCloud ili iTunes backupa. Ukoliko redovno pravite backup svojih podataka, možete oporaviti izgubljene fotografije vraćanjem uređaja na prethodno stanje pomoću odgovarajućeg backupa. Zapamtite, ovaj proces će zameniti sve podatke na vašem uređaju podacima iz backupa.

Izgubiti fotografije može biti veoma neugodno iskustvo, ali srećom postoje mnogi alati i metode koje možete iskoristiti za oporavak tih dragocenih momenata. Važno je da brzo delujete i isprobate različite metode, kao što su pregled nedavno izbrisanih albuma, korišćenje cloud servisa ili specijalizovanih aplikacija za oporavak podataka. Uz malo upornosti, postoje dobre šanse da povratite izbrisane fotografije i sačuvate svoje uspomene.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu