Kako pokrenuti chkdsk

Chkdsk (Check Disk) je ugrađeni alat u Microsoft Windows operativnom sistemu koji se koristi za proveru i popravku oštećenja na tvrdom disku. Ovaj alat može da reši brojne probleme, kao što su nepredviđeni prekidi rada programa ili neočekivano gašenje računara. U ovom članku, detaljno ćemo opisati kako da pokrenete chkdsk i kako da ispravite probleme na svom tvrdom disku.

Kako pokrenuti chkdsk u Windows 10

Pokretanje chkdsk u Windows 10 može biti korisno kada se susretnete sa problemima sa hard diskom, poput sporog rada sistema ili pojave grešaka prilikom čitanja podataka. Chkdsk je integrisan alat koji proverava integritet datoteka na hard disku i podešava problematične sektore.

Postoje dva načina za pokretanje chkdsk. Prvi način je putem alata za upravljanje diskovima, koji se nalazi u okviru Control Panel-a. Kliknite na ikonu “Administrative Tools”, zatim “Computer Management” i pronađite opciju “Disk Management”. Desnim klikom na particiju koju želite da proverite i odaberite “Properties”, a zatim karticu “Tools” i “Check” opciju.

Drugi način je pokretanje komandne linije kao administrator i unošenje komande “chkdsk /f” (bez navodnika) zajedno sa slovom particije koju želite da proverite. Ova opcija će obaviti automatsku popravku oštećenih datoteka i pronaći i označiti problematične sektore.

Imajte na umu da proces provere može potrajati neko vreme u zavisnosti od veličine diska i stepena oštećenja. Takođe je preporučljivo napraviti backup važnih podataka pre pokretanja chkdsk u slučaju da se nešto nepredviđeno desi.

Kako pokrenuti chkdsk u Windows 7

Chkdsk, ili “Check Disk”, je jedan od ključnih alata za dijagnostiku i popravku problema sa hardverom i softverom u vašem računaru. U ovom tekstu saznaćete kako pokrenuti Chkdsk u Windows 7.

Prvo otvorite Windows Explorer i otvorite “Computer” (ili “This PC”) unutar njega. Kliknite desnim tasterom miša na particiju koju želite da pregledate, a zatim izaberite “Properties” (svojstva). Onda odaberite “Tools” (funkcije) i pronađite opciju “Check now” (proveri sada) u okviru “Error checking” (provera grešaka). Označite kvadratić pored nje, a zatim kliknite “Start” (pokreni).

Potvrdite da želite da se Chkdsk pokrene sledeći put kad se računar ponovo pokrene. To može biti potrebno ako Chkdsk ne može da popravi greške za vreme rada sistema. Kada se sledeći put pokrene računar, Chkdsk će se automatski pokrenuti i izvršiti svoje zadatke.

Napomena: Pokretanje Chkdsk-a može potrajati nekoliko sati, zavisno od veličine hard diska i količine podataka koja se nalazi na njemu. Nemojte prekidati postupak nakon što se započne.

Chkdsk će pronaći i popraviti greške u sistemskim fajlovima, a takođe će proveriti i hardver diska, otkrivajući potentijalne fizičke probleme. Ovo je važan alat za održavanje računara zdravim i pouzdanim.

U ovom članku otkrićemo vam koji su najbolji programi za kloniranje hard disk-a.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu