Kako provjeriti performanse računara

Kako provjeriti performanse računara

U današnje vreme, računari su nezaobilazni alat u svakodnevnom životu, poslu i zabavi. Da bi se osigurao njihov optimalni rad i da bi zadovoljili zahtevima koje korisnici postavljaju pred njih, važno je redovno proveravati performanse računara. Da li vaš računar radi sporo? Da li su aplikacije koje koristite postale manje responsivne nego što su nekada bile? U tom slučaju, možda je vreme da proverite performanse vašeg sistema. Kroz ovaj članak, povedaćemo vas kroz nekoliko korisnih metoda i alata koji će vam pomoći da proverite i optimizujete performanse vašeg računara u različitim operativnim sistemima.

Kako provjeriti performanse računara

Da biste proverili ukupne performanse vašeg računara, možete koristiti već ugrađene alate u operativnom sistemu ili posebne programe dizajnirane za to. Prateći jednostavne korake, možete dobiti uvid u zdravlje i sposobnost vašeg sistema da obavlja zadatke koje od njega očekujete.

Kako provjeriti performanse računara u Windows 10

Windows 10 dolazi sa nekoliko ugrađenih alata koji vam omogućavaju da lako proverite i nadgledate performanse vašeg računara. Jedan od najkorisnijih alata za ovo je “Task Manager” ili u srpskom prevodu “Upravitelj zadataka”. Kako biste ga otvorili, jednostavno pritisnite Ctrl + Shift + Esc ili kliknite desnim klikom na Taskbar i izaberite “Upravitelj zadataka”. Ovde možete videti utilizaciju procesora (CPU), memorije (RAM), kao i čitanje i pisanje diskova. Takođe, ugrađeni “Performance Monitor” ili “Monitor performansi” nudi detaljniji pregled, koji možete pokrenuti tako što ćete u pretragu uneti ‘perfmon’ i pritisnuti Enter.

Kako provjeriti performanse računara u Windows 7

U operativnom sistemu Windows 7 takođe postoji niz alata koji vam mogu pomoći da proverite performanse vašeg računara. “Resource Monitor” ili “Monitor resursa” je snažan alat dostupan u ovom operativnom sistemu, koji možete otvoriti klikom na Start, kucanjem ‘resource monitor’ i odabirom pomenutog programa. Ovde ćete dobiti detaljan prikaz korišćenja CPU-a, memorije, disk aktivnosti i mrežnih resursa.

Program za provjeru performansi računara

Postoje razni trećelinijski alati i softverska rešenja koja su specijalizovana za testiranje i dijagnostiku performansi računara. Programi poput “SiSoftware Sandra”, “CPU-Z”, “GPU-Z” specijalizovani su za dijagnostikovanje različitih segmenata sistema, dajući dubinske informacije o hardverskim komponentama računara. Ti programi često uključuju i mogućnost provođenja stres testova, koji maksimalno opterećuju komponente kako bi testirali njihovu stabilnost i maksimalne performanse.

Optimizacija performansi računara

Optimizacija performansi računara može uključiti različite procese, od čišćenja nepotrebnih fajlova i defragmentacije diska, do ažuriranja drajvera i softvera. Alati poput “CCleaner” ili “Advanced SystemCare” mogu pomoći u očuvanju sistema tako što uklanjaju privremene fajlove, popravljaju registarske greške i deinstaliraju neželjene programe. Važno je i redovno ažuriranje softvera, kao i instaliranje najnovijih drajvera za vaše komponente, što može značajno uticati na performanse i stabilnost sistema.

Provera performansi računara je ključna za osiguranje njegovog glatkog i efikasnog rada. Bilo da koristite ugrađene alate operativnog sistema ili specijalizovane programe, redovna dijagnostika i održavanje mogu poboljšati i produžiti vek vašeg računara. Pažljivom optimizacijom i nadgledanjem, vaš računar će biti u stanju da isprati vaše potrebe, pružajući vam najbolje moguće korisničko iskustvo. Zato ne zaboravite da redovno proveravate i unapređujete performanse vašeg digitalnog saputnika!

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu