Do stvaranja PDF/A

Do stvaranja PDF/A

Pretvaranje dokumenata u PDF/A format postalo je uobičajena praksa, naročito kada se radi o arhiviranju dugoročnih digitalnih dokumenata koji zahtevaju standarde kvaliteta i očuvanja sadržaja. PDF/A format je posebna verzija PDF formata namenjena za dugotrajno čuvanje elektronskih dokumenata. U ovom članku detaljno ćemo objasniti kako kreirati PDF/A na različitim platformama i pomoću različitih alata, uključujući PC i Mac računare, LibreOffice, Adobe Acrobat Pro, Microsoft Word, kao i online alate.

Kako kreirati PDF/A na PC i Mac računalima

Kreiranje PDF/A dokumenata na PC i Mac računarima može se izvršiti pomoću više softverskih alata. Jedan od najpopularnijih na PC-u je Adobe Acrobat Pro, dok Mac korisnici mogu koristiti ugrađene alate kao što su Preview ili drugi softveri trećih proizvođača. Postupak kreiranja PDF/A obično uključuje opciju “Save As” ili “Export” unutar izabranog programa, gde se iz menija formata fajla bira PDF/A. Važno je obratiti pažnju na opcije koje su dostupne prilikom čuvanja, jer postoji više varijanti PDF/A formata, a svaki od njih zadovoljava različite aspekte standardizacije i kompatibilnosti.

Kako kreirati PDF/A pomoću LibreOffice-a

LibreOffice je besplatan i otvoren paket kancelarijskog softvera koji podržava kreiranje PDF/A dokumenata izravno iz tekst procesora, proračunskih tablica i drugih komponenti paketa. Kada završite sa radom na dokumentu, jednostavno odaberete “File” > “Export As PDF”, a zatim u postavkama eksporta PDF-a odaberete opciju koja označava PDF/A format. Važno je da se u ovom koraku informišete o različitim verzijama PDF/A formata i odaberete onu koja odgovara vašim potrebama za arhiviranje.

Kako kreirati PDF/A pomoću Adobe Acrobat Pro-a

Adobe Acrobat Pro je profesionalni alat za manipulaciju PDF dokumentima i često se koristi za kreiranje PDF/A formata. Postupak počinje otvaranjem dokumenta u programu, a zatim se odlazi na “File” > “Save As Other” > “Archivable PDF (PDF/A)”. Nakon toga će se pojaviti meni koji omogućava odabir specifične verzije PDF/A formata. Acrobat Pro takođe nudi alate za proveru valjanosti PDF/A dokumenta, što može biti korisno za osiguranje da je dokument pravilno formatiran i spreman za arhiviranje.

Kako kreirati PDF/A pomoću Microsoft Word-a

Microsoft Word je još jedan čest alat koji se koristi za stvaranje PDF/A dokumenata i već uključuje opciju za kreiranje ovog tipa formata. Prilikom čuvanja dokumenta, odaberete “Save As” i iz padajuće liste “Save as type” birate “PDF”. Potom, kliknete na “Options”, gde se nalazi čekboks za PDF/A compliant. Označite ga i nastavite sa čuvanjem dokumenta. Iako Word može biti dovoljan za osnovno pretvaranje u PDF/A, neki korisnici su možda ograničeni u pogledu naprednih opcija dostupnih u specijalizovanijim alatima kao što je Acrobat Pro.

Kako kreirati PDF/A online

Za one koji ne žele instalirati dodatni softver ili traže brzo rešenje, postoje online alatke koje omogućavaju kreiranje PDF/A dokumenata. Web servisi poput Smallpdf, iLovePDF, ili Adobe’s online PDF converter mogu konvertovati vaše dokumente u PDF/A format. Proces je obično jednostavan: prenesete dokument na web stranicu, izaberete željene PDF/A opcije, i naposljetku preuzmete konvertovani fajl. Ovakvi alati su zgodni ali je važno biti svestan bezbednosnih implikacija pri slanju osjetljivih dokumenata na online servise.

Zaključno, postoje različiti alati i metode za kreiranje PDF/A dokumenata, bilo da je reč o softverima za stolna računala, online servisima ili kancelarijskim aplikacijama. Bitno je odabrati alat koji najviše odgovara vašim potrebama i osigurati da su vaši dokumenti pravilno konvertovani i spremni za dugoročno arhiviranje u skladu sa PDF/A standardom. Bilo da ste pojedinac koji čuva važne lične dokumente ili preduzeće koje treba da se pridržava propisa o očuvanju dokumentacije, efikasno kreiranje PDF/A dokumenata olakšava osiguranje integriteta i dostupnosti informacija za buduće generacije.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu