Kako povratiti izbrisane snimke sa mobilnog telefona

Kako povratiti izbrisane snimke sa mobilnog telefona

Digitalno doba donosi mnoštvo tehnoloških pogodnosti, među kojima je i mogućnost snimanja i skladištenja velike količine multimedijalnih datoteka na mobilnim uređajima. Nažalost, ponekad se dogodi da dragocene snimke nehajno izbrišemo ili izgubimo usled raznih problema sa uređajem. Srećom, postoje načini da se takvi video zapisu mogu povratiti, a u ovom članku ćemo predstaviti kako možete povratiti izbrisane video snimke sa mobilnog telefona, pokrivajući različite metode i alatke kako za Android tako i za iOS uređaje.

Kako povratiti izbrisane video snimke s mobilnog uređaja: Android?

Android korisnici koji su izgubili svoje video snimke mogu pokušati da ih povrate kroz nekoliko različitih metoda. Najpre je bitno proveriti postoji li kopija video snimka u oblaku, ako ste prethodno sinhronizovali svoj uređaj sa Google Drive ili nekim drugim cloud servisom. Takođe, neke verzije Android operativnog sistema imaju ugrađenu opciju “Recently Deleted” folder, gde izbrisani fajlovi ostaju neko vreme pre nego što budu trajno izbrisani.

Korišćenje Google fotoaparata/galerije za povrat izgubljenih datoteka

Google Photos je popularna aplikacija za upravljanje fotografijama i video snimcima koja obično dolazi preinstalirana na Android uređajima. Ako ste podesili automatsko backupovanje, vrlo je lako povratiti izgubljene datoteke. Simplementa je potrebno posetiti aplikaciju Google Photos, otići na opciju ‘Trash’ ili ‘Bin’ i tu će se nalaziti izbrisane fotografije i video snimci sačuvani do 60 dana, a zatim ih jednostavno vratiti u galeriju.

DiskDigger i Undeleter Recover Files & Data kao alatke za obnovu podataka

Ako prethodne metode nisu uspele, na raspolaganju su specijalizovani alati za povratak izgubljenih podataka. DiskDigger i Undeleter su dve izuzetno popularne aplikacije dostupne na Google Play Store-u koje vam omogućavaju da skenirate interno skladište ili SD karticu na vašem uređaju u potrazi za izgubljenim video zapisima. Ove aplikacije mogu zahtevati root pristup za dubinsko skeniranje i obnovu podataka, ali neke verzije nude i opcije povratka bez potrebe za root-ovanjem.

Praćenje postupka povratka video snimaka na iPhone-u

Za korisnike iPhone-a, Apple nudi nekoliko načina da povrate izgubljene podatke. Jedna od prvih opcija jeste provera foldera ‘Recently Deleted’ unutar aplikacije Photos, gde se izbrisani video snimci čuvaju 30 dana. Ako to ne uspe, možete se osloniti na iTunes ili iCloud backup da obnovite vaš iOS uređaj na prethodno stanje, uključujući i sve video snimke koji su se nalazili na uređaju u to vreme.

Kako koristiti alate poput EaseUS MobiSaver za oporavak izbrisanih video datoteka na mobilnom uređaju putem računara?

Korisnici koji žele da koriste računar za povratak izbrisanih video snimaka sa mobilnog uređaja mogu koristiti program kao što je EaseUS MobiSaver. Ovaj alat je kompatibilan i sa Android i sa iOS uređajima i omogućava direktno skeniranje uređaja ili ekstrakciju podataka iz backup fajlova. Korišćenje ovakvih alata zahteva povezivanje mobilnog uređaja sa računarom pomoću USB kabla i ponekad može zahtevati naprednije tehničko znanje.

Zaključak ove priče je da, uprkos izazovima koji nastaju kada izgubimo važne video snimke sa mobilnog uređaja, postoji više metoda i alatki koje nam mogu pomoći da ih povratimo. Važno je brzo reagovati i ne snimanje novih podataka pre obavljanja procesa povratka kako ne bi došlo do preklapanja i time trajnog gubitka izbrisanih video zapisa. S pažljivim pristupom i pravim alatima, vaši izbrisani video snimci ne moraju biti izgubljeni zauvek.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu