Kako otvoriti APK datoteke

APK datoteke su vrsta datoteka koje se koriste za instaliranje aplikacija na Android uređajima. Otvaranje APK datoteka može biti korisno ako želite da instalirate aplikaciju izvan Google Play Store-a ili ako želite da testirate aplikaciju pre njenog objavljivanja. U ovom članku ćemo objasniti kako otvoriti APK datoteke na Android uređaju i na računaru.

Informacije o APK datotekama

APK datoteke predstavljaju instalacione pakete za Android aplikacije. One mogu biti preuzete direktno sa Google Play Store-a ili sa drugih izvora kao što su sajtovi za preuzimanje aplikacija.

APK datoteke mogu biti korisne ako želite da preuzmete aplikaciju koja nije dostupna u vašoj državi ili ako želite da preuzmete ranu verziju aplikacije prije nego što postane javno dostupna.

Kada preuzmete APK datoteku, morate biti oprezni jer može sadržati zlonamerni softver. Preporučuje se da preuzimate APK datoteke samo sa pouzdanih izvora.

Nakon preuzimanja APK datoteke, aplikaciju možete instalirati na svoj Android uređaj jednostavnim otvaranjem datoteke. Međutim, pre instalacije aplikacije sa nezvaničnih izvora treba uključiti opciju “Nepoznati izvori” u podešavanjima uređaja.

Važno je napomenuti da preuzimanje i instaliranje aplikacija izvan Google Play Store-a može predstavljati rizik za sigurnost i privatnost vašeg uređaja i podataka. Stoga se preporučuje da koristite provjerene i pouzdane izvore za preuzimanje APK datoteka.

Kako otvoriti APK datoteke na Androidu korak po korak

APK datoteke su Android aplikacije koje se obično preuzimaju sa Google Play prodavnice ili drugih izvora i instaliraju se na vaš telefon. Međutim, ponekad ćete možda morati ručno instalirati APK datoteku koja nije dostupna na Google Play-u.

Da biste to učinili, prvo morate omogućiti instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora u podešavanjima vašeg Android telefona. Kada to učinite, možete preuzeti APK datoteku na svoj telefon i tapnuti na nju u fajl menadžeru. Ovo bi trebalo pokrenuti instalaciju aplikacije.

Ako niste sigurni kako da svoj Android telefon podesite da omogući instaliranje aplikacija iz nepoznatih izvora, možete pratiti sledeće korake:

1. Idite na “Podešavanja” na svom Android telefonu.
2. Tapnite na “Sigurnost” ili “Bezbednost” (u zavisnosti od verzije Androida koju koristite).
3. Pronađite opciju “Instalacija aplikacija iz nepoznatih izvora” i uključite je.

Jednom kada ste to uradili, moći ćete da instalirate APK datoteke na svoj Android telefon putem fajl menadžera ili preglednika. Međutim, budite oprezni prilikom preuzimanja i instalacije APK datoteka iz nepoznatih izvora, jer neke mogu biti štetne ili sadržavati viruse. Uvek proverite izvor preuzimanja i koristite pouzdane izvore aplikacija.

Kako otvoriti APK datoteke na Mac-u i računaru: jednostavno uputstvo

APK (Android Paket Datoteka) predstavlja format datoteke za Android aplikacije. Obično se instaliraju na Android uređajima putem Google Play prodavnice, ali ponekad možda želite da pokrenete APK datoteku na svom računaru ili Mac-u. Nije previše teško otvoriti APK datoteke na ovim uređajima, a u ovom tekstu ćemo vam predstaviti jednostavno uputstvo za to.

Na računaru, APK datoteke možete otvoriti pomoću Android Studio softvera, koji je dostupan na zvaničnom sajtu Android developera. Nakon instalacije softvera, pronađite APK datoteku na svom računaru i otvorite je pomoću Android Studio-a. Na Mac-u, možete koristiti Bluestacks softver za otvaranje APK datoteka. Bluestacks simulira Android okruženje na Mac-u i omogućava vam da pokrenete APK datoteke. Nakon instalacije Bluestacks softvera, pronađite APK datoteku na svom Mac-u i pokrenite je pomoću Bluestacks-a.

Ovo su samo dva od načina da otvorite APK datoteke na računaru i Mac-u. Postoje i druge opcije, poput različitih programa za emulaciju Android okruženja. Bez obzira na opciju koju odaberete, otvaranje APK datoteka neće biti teško, a koristite ih za testiranje aplikacija ili za igre na velikom ekranu.

Putem ovog linka istražite Kako otvoriti DAT datoteke.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu