Kako instalirati APK-ove

APK fajlovi su popularan način distribucije aplikacija na Android telefonima. Ali, kako možete sigurno instalirati APK fajlove sa interneta? U ovom članku će biti objašnjeno kako instalirati APK fajlove na Android telefonu i da li postoji opasnost od virusa prilikom toga.

Kako instalirati APK na Android

APK je skraćenica za Android Package Kit i predstavlja datoteku koja sadrži aplikaciju koju želite da instalirate na svom Android uređaju. Postoji nekoliko načina da instalirate APK na Android, a u ovom tekstu ćemo vam pokazati najlakši i najbrži način.

Prvo, morate se uveriti da ste uključili opciju “Nepoznati izvori” u podešavanjima telefona. Idite na “Postavke”, zatim na “Bezbednost” i pronađite opciju “Nepoznati izvori”. Uključite je.

Sledeći korak je pronalaženje APK datoteke koju želite da instalirate. Možete je preuzeti sa interneta ili je prebaciti sa računara putem USB kabla. Nakon što pronađete datoteku, kliknite na nju da biste je otvorili.

Telefon će vam dati obaveštenje da pokušavate da instalirate datoteku sa nepoznatog izvora. Kliknite na “Instaliraj” da biste nastavili.

Nakon nekoliko sekundi, aplikacija će biti instalirana na vašem Android uređaju. Možete je pronaći na početnom ekranu ili u aplikacijama.

Uz ove jednostavne korake, možete sami instalirati bilo koju aplikaciju koju želite, čak i ako nije dostupna u Google Play prodavnici. Moramo napomenuti da ne preuzimate APK datoteke sa nepoverljivih izvora kako biste izbegli potencijalne probleme sa bezbednošću.

Kako instalirati APK na iPhone

Nažalost, ima loših vesti – ne možete instalirati APK fajlove na iPhone uređaju. APK fajlovi su namenjeni Android operativnom sistemu, dok iPhone koristi iOS operativni sistem koji koristi aplikacije sa Apple App Store-a.

– APK: je datoteka sa Android aplikacijama.
– iOS: Apple-ov mobilni OS.

Kako instalirati APK na računar

Instaliranje APK datoteka na računaru nije tako teško kao što možda mislite. APK datoteke su obični Android paketi aplikacija, koji se mogu instalirati na bilo koji uređaj koji radi na Android operativnom sistemu. Međutim, kako Android nije računarski operativni sistem, trebamo koristiti emulator da bismo instalirali APK datoteke na računar.

Jedan od najpopularnijih Android emulatora na tržištu je BlueStacks, koji vam omogućava da pokrećete Android aplikacije na računaru jednostavnim klikom. Prvo, treba da preuzmete BlueStacks emulator sa zvanične strane. Nakon toga, instalirajte program i pokrenite ga.

Kada pokrenete BlueStacks, pronađite APK datoteku koju želite da instalirate, otvorite je sa desnim klikom miša i izaberete “Otvori sa BlueStacks”. Ukoliko imate više APK datoteka istovremeno, možete ih jednostavno povući i spustiti u BlueStacks prozor. Nakon toga, Android emulator će instalirati aplikacije i prikazati ih u listi instaliranih aplikacija.

Na kraju, jedino što ostaje je da pokrenete aplikaciju i uživate u njoj na većem ekranu. Instaliranje APK datoteka na računar nije tako komplikovano kada koristite BlueStacks emulator.

Još korisnih informacija o tome Kako instalirati Android na računar možete pročitati u ovom članku.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu