Kako videti ko je pogledao video na Facebook-u

Kako videti ko je pogledao video na Facebook-u

Društvene mreže su postale sastavni deo naših svakodnevnih života, a Facebook je jedna od platformi koja dominira ovim digitalnim prostorom. Jedna od najpopularnijih aktivnosti na Facebook-u je deljenje i pregledavanje video sadržaja. Često se postavlja pitanje – da li možemo videti ko je pogledao naše video objave na Facebook-u? Kroz ovaj članak ćemo razmotriti sve opcije koje stoje na raspolaganju korisnicima, kako bi utvrdili ko ih prati i pregleda njihove video materijale.

Poreklo informacija na Facebook-u

Prilikom shvatanja kako Facebook funkcioniše, posebno je bitno razumeti odakle potiču informacije i kako se obrađuju. Facebook prikuplja podatke o ponašanju korisnika na različite načine, a jedan od njih su i povratne informacije u vidu pregleda video sadržaja. Na osnovu ovih informacija, algoritmi prilagođavaju sadržaj koji korisnici vide u svom “News Feed”-u.

Kako otkriti ko je pregledao tvoj video na Facebook-u

Znatiželja da se otkrije ko je sve pogledao naš video može biti velika, ali Facebook ne omogućava uvid u konkretna imena korisnika koji su pregledali naše video objave. Ovo je sastavni deo Facebook-ove politike privatnosti, koja štiti anonimnost korisnika. Međutim, kreatorima stranica i objava koje se smatraju “public figure” omogućeno je da vide određene statistike koje uključuju ukupan broj pregleda i neke demografske informacije o gledaocima.

Korišćenje Android i iOS uređaja za proveru pregleda na Facebook-u

Kada je u pitanju provera pregleda videa preko mobilnih uređaja, situacija je slična kao i na desktop platformama. Iako Facebook aplikacija pruža informacije o broju pregleda, neće vam dati konkretna imena korisnika koji su pogledali video. Međutim, kreatori sadržaja mogu koristiti “Facebook Insights” ili “Creator Studio” aplikacije kako bi pristupili detaljnim analitikama, ali i tu je detaljisanje informacija o gledaocima ograničeno na ponuđene statistike.

PC uređaji kao alternativa za otkrivanje gledalaca na Facebook video sadržajima

Za korisnike koji preferiraju pregledanje FB stranica preko računara, PC uređaji nude pristup “Facebook Insights” alatima direktno preko web interfejsa. Ovi alati pružaju napredne statistike, kao što su ukupan broj pregleda, prosečno trajanje gledanja i ostale relevantne podatke koji mogu pomoći u razumevanju interakcija na video sadržaju. Ipak, i ovde je nemoguće videti individualne profile korisnika koji su pregledali video.

Pregled gledalaca tokom live stream-ova na Facebook-u

Facebook Live nudi nešto transparentniju situaciju kada su u pitanju live video streamovi. Tokom emitovanja uživo, u mogućnosti ste videti ko sve gleda vaš video, jer će se korisnička imena pojavljivati u realnom vremenu. Međutim, jednom kada live stream završi, dostupne informacije vraćaju se na opšti broj pregleda bez spiska konkretnih osoba koje su gledale video.

Facebook čvrsto drži do privatnosti svojih korisnika, zbog čega je nemoguće direktno videti ko je pogledao tvoje video objave. Iako ovo može biti frustrirajuće za radoznale korisnike i one koji žele bolje zaraditi kroz marketing i analitiku, važno je razumeti i poštovati pravila privatnosti koja su na snazi. Postojeći alati pružaju opšti uvid u to kako se vaši video sadržaji konzumiraju, što i dalje može biti korisna informacija za unapređivanje strategije sadržaja i bolje razumevanje vaše publike na Facebook-u.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu