Kako pronaći izgubljeni iPhone

Kako pronaći izgubljeni iPhone

Izgubljeni ili ukradeni iPhone može biti izuzetno stresno iskustvo. Pored finansijske vrednosti uređaja, iPhone često sadrži važne podatke i lične informacije koje nam mogu značajno nedostajati. Srećom, postoje koraci koje možemo preduzeti kako bismo povećali šanse za pronalaženje izgubljenog uređaja. U ovom članku opisaćemo korake kako da pronađete izgubljeni iPhone, bilo da je on uključen, isključen ili čak ukraden, kao i mere koje možete preduzeti da zaštitite svoje podatke.

Kako besplatno pronaći izgubljeni iPhone

Ako ste izgubili svoj iPhone, prvi korak koji treba da preduzmete je da koristite “Find My iPhone” funkciju koju nudi Apple. Kroz ovu uslugu možete besplatno locirati svoj uređaj na mapi, označiti ga kao izgubljen ili čak izbrisati sve podatke ukoliko smatrate da je to neophodno. Da biste koristili “Find My iPhone”, uređaj mora biti povezan na internet. Ako je iPhone uključen i povezan na Wi-Fi ili mobilnu mrežu, njegovu tačnu lokaciju možete videti preko bilo kog drugog uređaja pristupom iCloud.com ili koristeći Find My aplikaciju na drugom Apple uređaju.

Kako pronaći isključeni iPhone

Nova verzija iOS omogućava da iPhone šalje lokaciju čak i kada je baterija prazna ili je uređaj isključen. Ova funkcija se zove “Last Known Location” i može da pomogne u lociranju vašeg iPhone-a ako je nedostupan. Ukoliko niste u mogućnosti da pronađete svoj iPhone preko Find My aplikacije zbog toga što je uređaj isključen, pokušajte da se setite poslednje lokacije na kojoj ste ga imali i počnite pretragu od tamo. Uključite i obavestite okolinu, kako bi vam ljudi mogli potencijalno pomoći u potrazi.

Kako pronaći izgubljeni iPhone od prijatelja besplatno

Ako pokušavate da pronađete iPhone koji pripada vašem prijatelju, on ili ona moraju vam omogućiti pristup njihovom Find My iPhone nalogu. Ovo možete uraditi tako što će vaš prijatelj podešavanja svog naloga učiniti dostupnim za vas ili tako što će vam poslati svoje podatke za prijavljivanje. Jednom kada ste ulogovani, isti principi se primenjuju kao kada biste tražili svoj iPhone. Budite sigurni da preduzmete ovaj korak samo ako imate potpuno poverenje u osobu koja vam pomaže da pronađete uređaj.

Kako pronaći ukradeni iPhone preko IMEI-a

IMEI (International Mobile Equipment Identity) je jedinstven broj koji svaki mobilni telefon, uključujući iPhone, poseduje. U slučaju krađe, možete koristiti IMEI broj kako biste pokušali da pronađete svoj iPhone. Prvo, trebalo bi da prijavite krađu policiji i pružite im IMEI broj. Zatim, trebalo bi da kontaktirate vašeg mobilnog operatera i obavestite ih o krađi kako bi mogli da blokiraju uređaj. Iako postoji nekoliko online servisa koji tvrde da mogu locirati uređaj koristeći IMEI broj, treba biti oprezan jer mnogi od njih nisu pouzdani ili legalni.

Kako lako pronaći izgubljeni iPhone i sačuvati svoje podatke

Pored korišćenja Find My iPhone funkcije, trebalo bi da redovno pravite rezervne kopije vašeg iPhone-a koristeći iCloud ili iTunes. Ovo će vam pomoći da sačuvate svoje podatke i olakšati vraćanje informacija na novi uređaj ukoliko stari ne možete pronaći. Takođe je preporučljivo da koristite jaku šifru i uključite two-factor authentication za dodatni nivo sigurnosti. Ako ste izgubili iPhone i shvatili da ga ne možete pronaći, možete koristiti opciju za brisanje podataka na daljinu preko Find My iPhone, što će sprečiti pristup vašim ličnim informacijama.

U zaključku, izgubljeni iPhone ne mora nužno značiti da ste zauvek izgubili uređaj i podatke. Korišćenjem alata kao što su Find My iPhone, razumevanjem kako funkcionišu IMEI brojevi, te redovnim backup-ovanjem podataka, možete sebi obezbediti veće šanse za oporavak uređaja, ili bar zaštiti lične informacije. Bitno je da postupate smireno i metodično, i da što pre preduzmete korake za pronalaženje ili zaštitu vašeg iPhone-a.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu