Kako povezati Mac s TV-om

Kako povezati Mac s TV-om

Kada je reč o povezivanju Mac računara sa televizorom, korisnici se često suočavaju sa različitim tehničkim izazovima. Ipak, sa pravom opremom i malo znanja, taj proces može biti iznenađujuće jednostavan. U ovom tekstu, razmotrićemo različite metode za povezivanje vašeg Mac-a s televizorom, kako kroz žičane tako i kroz bežične opcije. Svakako, bilo da želite da uživate u omiljenim filmovima na velikom ekranu, da predstavite prezentaciju ili jednostavno proširite svoj radni prostor, sledi korak po korak vodič kako to postići.

Kako povezati Mac i TV preko HDMI kabla

Povezivanje Mac-a sa TV-om preko HDMI kabla je jedna od najjednostavnijih i najčešće korišćenih metoda. Glavni uslov je da i Mac i TV imaju HDMI priključak. Noviji modeli TV-a i Mac računara obično imaju ovakve ulaze/izlaze, pa je proces prilično prost. Povežite jedan kraj HDMI kabla u HDMI ulaz na televizoru, a drugi kraj u HDMI izlaz na Mac računaru. Na TV-u treba da izaberete pravi HDMI ulaz (HDMI1, HDMI2, itd.) kao izvor signala. Na Mac-u bi trebalo da se automatski detektuje povezani ekran i duplicira ili proširi desktop na televizor, u zavisnosti od vaših podešavanja.

Korišćenje adaptera USB Type-C / HDMI

Ako vaš Mac računar ima USB Type-C priključak, koji ne može direktno da se poveže sa HDMI ulazom na televizoru, biće vam potreban adapter. Ovi adapteri omogućavaju da se povežete sa HDMI kablom na TV. Nakon što povežete adapter sa USB Type-C portom na vašem Mac-u i HDMI kablom sa televizorom, postupak je sličan kao kod direktnog povezivanja HDMI-HDMI; na TV odaberite odgovarajući HDMI ulaz, dok će Mac, po pravilu, sam detektovati povezani ekran.

Thunderbolt / HDMI adapter – najbolji izbor

Za korisnike Mac-a koji imaju Thunderbolt port, postoji specifičan adapter koji može da se koristi za povezivanje sa HDMI kablom. Thunderbolt porta ima visoku brzinu prenosa podataka, što ga čini odličnim izborom za prenos visokokvalitetnog video sadržaja. Kada nabavite odgovarajući Thunderbolt na HDMI adapter, proces se ne razlikuje mnogo od prethodno opisanih metoda. Potrebno je samo da povežete adapter, a zatim i HDMI kabl sa televizorom.

Saznajte kako da konfigurišete prijenos

Posle uspostavljanja fizičke konekcije između Mac-a i TV-a, potrebno je konfigurisati prijenos slike. Ovo možete uraditi u System Preferences (Sistemske Postavke) na vašem Mac računaru, izaberete Displays (Displeji), a zatim izaberite aranžman koji želite. Imate opciju za Mirror Display (Ogledalan ekran), gde će TV prikazivati tačno ono što se vidi na Mac-u, ili možete proširiti desktop, koristeći TV kao dodatni monitor. U ovom delu takođe možete prilagoditi rezoluciju ekrana kako bi maksimalno odgovarala vašem TV-u.

Bez kabela: Kako povezati Mac i TV

Ako vam je draže da izbegnete kablovski nered, Mac računare možete povezati sa televizorom i bežično. Apple AirPlay tehnologija omogućava bežično deljenje sadržaja sa Mac računara na Apple TV ili bilo koji kompatibilan pametni TV. Otvorite Control Center (Kontrolni centar) na vašem Mac-u, izaberite Screen Mirroring (Kopiranje ekrana) i izaberite televizor sa liste dostupnih uređaja. Ako koristite Apple TV, osigurajte da su oba uređaja na istoj Wi-Fi mreži.

Povezivanje Mac-a sa TV uređajem ne mora biti komplikovan proces. Bilo da se odlučite za žičnu metodu pomoću HDMI kabla i odgovarajućih adaptera, ili preferirate bežični pristup korišćenjem AirPlay tehnologije, svaka od opcija nudi jasan put ka uživanju u sadržajima sa vašeg Mac-a na većem ekranu. Pratite gore navedene korake i uskoro ćete biti spremni za gledanje filmova, izvođenje prezentacija ili proširivanje desktopa na vašem TV-u, sa malo ili bez ikakvih tehničkih teškoća. Srećno sa povezivanjem!

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu