Kako promijeniti format fotografije

Kako promeniti format fotografije

Format fotografija odlučuje o tome kako će slike biti sačuvane, koliko će zauzimati prostora i gdje će moći da budu korišćene. Nekada je, iz praktičnih razloga, neophodno promeniti format slike, bilo da je u pitanju smanjenje veličine datoteke, poboljšanje kvaliteta ili kompatibilnost sa određenim softverom ili platformom. Srećom, postoji više načina kako to učiniti bez obzira da li koristite računar, Mac ili želite da obradu izvršite online. U ovom članku pokrićemo postupke i alate koji vam mogu olakšati ovaj zadatak.

Kako promeniti format fotografije na računaru

Promena formata fotografija na računaru je relativno jednostavan proces i može se obaviti pomoću različitih softverskih alata, od kojih su neki već integralni deo operativnih sistema. Windows korisnici mogu koristiti ‘Paint’ aplikaciju koja dolazi uz operativni sistem, gde jednostavno otvaraju fotografiju i iz ‘Save As’ opcije biraju format u kojem žele da sačuvaju fotografiju. Popularni formati poput JPEG, PNG, BMP i TIFF su obično podržani. Takođe, postoje i napredniji programi poput Adobe Photoshop-a i GIMP-a koji nude širok izbor alata za obradu i čuvanje slika u različitim formatima.

Alternative za promenu formata fotografija na računaru

Ako ne želite da koristite standardne programe ili tražite jednostavnije rešenje, možete koristiti online konvertore ili preuzeti specijalizovane programe za promenu formata fotografija. Ovi alati omogućavaju brzu konverziju velikog broja fotografija odjednom i podržavaju različite formate za koje obično nije potrebna napredna tehnička znanja. Neki od popularnih programa uključuju IrfanView, FastStone Image Viewer i XnConvert.

Kako promeniti format fotografije na Mac-u

Korisnici Mac računara mogu koristiti preglednik fotografija ‘Preview’ koji dolazi uz macOS za promenu format fotografije. Otvorite fotografiju u ‘Preview’, zatim idite na File > Export, gde možete izabrati format koji želite i prilagoditi kvalitet i veličinu datoteke. Podržani su formati poput JPEG, PNG i PDF. Mac takođe podržava korišćenje Adobe Photoshop-a i drugih profesionalnih alata koji su dostupni za promenu formata.

Alternative za promenu formata fotografija na Mac-u

Pored standardnih alata, na Mac računarima je moguće koristiti i druge aplikacije poput Adobe Lightroom-a, Pixelmator-a ili GIMP-a, koji nisu samo ograničeni na promenu formata, već nude mnogo više opcija za manipulaciju fotografijama. Takođe, Mac App Store sadrži mnoštvo aplikacija koje su specijalizovane za konverziju fotografija i koje vrlo često imaju intuitivne korisničke interfejse i mogućnost obrade više slika istovremeno.

Kako promeniti format fotografije online

Ako ne želite da instalirate dodatne programe, online alati za konverziju formata fotografija mogu biti odlično rešenje. Ovi servisi omogućavaju brzu i efikasnu promenu formata bez potrebe za posebnim tehničkim znanjem. Web-sajtovi kao što su Online-Convert.com, Convertio ili iloveimg.com nude besplatne usluge konverzije, gde uploadujete fotografiju, birate željeni format i za nekoliko sekundi dobijate konvertovanu datoteku spremnu za preuzimanje.

Prednosti i mane online konvertera fotografija

Jedna od glavnih prednosti online konvertera jeste pristupačnost i jednostavnost korišćenja. Ne zahtevaju instalaciju i često su besplatni za upotrebu. Međutim, online alati mogu imati ograničenja što se tiče veličine datoteke koju možete uploadovati ili broja konverzija koje možete obaviti bez plaćanja. Takođe, postoji i pitanje privatnosti i sigurnosti, jer uploadujete svoje fotografije na treću stranu.

Promena formata fotografija ne mora biti komplikovana niti zahtevati profesionalna znanja. Bilo da koristite računar, Mac ili se odlučite za online alate, postoji rešenje koje odgovara vašim potrebama. Razmislite o tome koliko često planirate da vršite konverziju, da li su vam potrebne dodatne opcije obrade slika i koliko ste zabrinuti za privatnost svojih podataka. U svakom slučaju, sa mnoštvom dostupnih alata, promena formata fotografije je brza i dostupna svima koji žele da sačuvaju svoje uspomene u drugačijem digitalnom formatu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu