Kako prepoznati da li je vaš telefon zaražen virusom

Kako prepoznati da li je vaš telefon zaražen virusom

U savremenom svetu, gde se sve više oslanjamo na mobilne uređaje za komunikaciju, zabavu, plaćanja i poslovanje, bezbednost naših telefona postaje ključna. Virusi i špijunski softver mogu ugroziti našu privatnost, finansije, pa čak i identitet. Zato je izuzetno važno znati kako prepoznati simptome koji ukazuju na to da je vaš pametni telefon zaražen zlonamernim softverom. Takođe, bitno je naučiti kako da zaštitite svoje uređaje od potencijalnih pretnji. U ovom članku ćemo razmotriti nekoliko ključnih koraka i alata kojima možete proveriti zdravstveno stanje vašeg pametnog telefona.

Provera instaliranih aplikacija na telefonu

Prvi korak u otkrivanju da li je vaš telefon zaražen je provera instaliranih aplikacija. Mnogi virusi i zlonamerni softveri dolaze putem aplikacija koje nisu preuzete iz zvaničnih prodavnica kao što su Google Play za Android i Apple Store za iOS uređaje. Proverite listu aplikacija u podešavanjima vašeg telefona i obratite pažnju na one koje ne prepoznajete ili niste lično instalirali. Ako pronađete sumnjive aplikacije, najbolje bi bilo da ih odmah deinstalirate.

Kako prepoznati sumnjive aplikacije

Sumnjive aplikacije mogu imati generička imena ili imitirati popularne aplikacije kako bi vas zavarale. Ponekad su to aplikacije koje obećavaju neverovatne funkcionalnosti ili su vas navodno ‘preporučili’ prijatelji preko društvenih mreža. Ako ste primili preporuku za instaliranje neke aplikacije iz neproverenog ili sumnjivog izvora, to je jasan znak da nešto nije u redu.

Provera dozvola aplikacija

Još jedan način da prepoznate potencijalno opasne aplikacije jeste da detaljno proverite koje dozvole zahteve. Ako aplikacija zahteva pristup funkcijama vašeg telefona koji nisu nužni za njeno normalno funkcionisanje, to može biti crvena zastavica. Na primer, aplikacija za uređivanje fotografija ne bi trebalo da zahteva pristup vašim SMS porukama ili kontaktima. Regularno proveravajte dozvole svih aplikacija i ograničite pristup onima koji izgledaju sumnjivo.

Kako upravljati dozvolama aplikacija

Na Android i iOS uređajima, možete jednostavno proveriti i upravljati dozvolama aplikacija. Ovo se obično nalazi u podešavanjima sistema, pod sekcijom ‘Aplikacije’ ili ‘Dozvole aplijacija’. Ovde imate mogućnost da vidite i promenite koje aplikacije imaju pristup kameri, mikrofonu, lokaciji i ličnim podacima.

Korišćenje podataka na telefonu

Zlonamerni softveri često povećavaju potrošnju podataka jer šalju informacije nazad hakerima ili preuzimaju dodatne zlonamerne komponente. Preporučljivo je često proveravati potrošnju podataka po aplikacijama, jer neobjašnjivo visoka upotreba može biti znak infekcije. Ako primetite da neka aplikacija koristi znatno više podataka nego što bi trebalo, možda biste trebali preduzeti dodatne korake za njeno uklanjanje.

Provera neobične korišćenja podataka

U podešavanjima pod “Korišćenje podataka” ili “Data usage”, možete naći informacije o tome koliko su podataka pojedine aplikacije potrošile. Obratite posebnu pažnju na aplikacije koje stoje u pozadini i troše podatke bez vašeg znanja.

Praćenje potrošnje baterije

Zlonamerni softveri mogu uticati i na vek trajanja baterije vašeg telefona. Ako primetite da se baterija brže prazni, to može biti jer virus radi u pozadini i koristi resurse vašeg uređaja. Idite na podešavanja baterije vašeg telefona i proverite koje aplikacije troše najviše energije. Aplikacije koje nisu optimizovane ili koje deluju malveri će često iskakati na vrh liste potrošača energije.

Kako obraćati pažnju na neobično ponašanje baterije

Neobično ponašanje baterije ne podrazumeva samo brže trošenje energije, već i promene u načinu punjenja, kao što su sporo punjenje ili pregrejavanje tokom punjenja. Ovo su sve potencijalni pokazatelji da nešto nije u redu sa softverom vašeg uređaja.

Provera stanja kredita

Ako na vašem računu za telefon primetite troškove koji nisu odobren

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu