Kako promeniti tastaturu u Windowsu

Kako promeniti tastaturu u Windowsu

Promena tastature u Windows operativnom sistemu neophodna je iz mnogo razloga. Može biti da ste kupili računar u inostranstvu sa različitim rasporedom tastera, ili jednostavno želite da promenite jezik unosa da bi tipkanje bilo efikasnije i prilagođeno vašim potrebama. Windows platforma pruža niz mogućnosti da prilagodite tastaturu svojim zahtevima, bilo da se radi o promeni rasporeda tastera, dodavanju novog jezika ili prilagođavanju funkcija specifičnih tastera. U ovom članku ćemo objasniti kako možete to uraditi koristeći različite verzije Windows sistema.

Promena tastature u Windowsu: Vodič za korisnike

Promena tastature u Windows operativnom sistemu je jednostavna i pristupačna. Windows operativni sistem nudi mogućnosti da promenite jezik, stil i raspored tastature iz nekoliko jednostavnih menija. Na primjer, ukoliko želite da pišete na drugom jeziku, potrebno je samo dodati željeni jezik u postavke tastature i odabrati ga kao podrazumevani jezik unosa.

Kako promeniti raspored tastature u Windowsu

Da biste promenili raspored tastature u Windows operativnom sistemu, moraćete prvo da pristupite delu Postavke (Settings) i zatim Regiji i jeziku (Region & Language). Tu možete dodati novi jezik, koji će automatski dodati novi raspored tastature. U zavisnosti od jezika koji odaberete, Windows će vam ponuditi više različitih opcija rasporeda tastature koje možete instalirati i koristiti.

Jednostavno menjanje jezika tastature u Windowsu

Menjanje jezika tastature u Windowsu može biti veoma jednostavno. Nakon što ste dodali novi jezik u postavke, možete brzo promeniti jezik unosa korišćenjem trake zadataka (taskbar-a) ili prečica na tastaturi. Obično je to moguće uraditi koristeći kombinaciju tastera ‘Alt’ + ‘Shift’ ili ‘Windows’ taster + ‘Spacebar’, kako bi prešli na drugi jezik unosa.

Prilagodite tasteri tastature u Windowsu

Windows takođe nudi opcije da prilagodite funkcionalnost određenih tastera na vašoj tastaturi putem odseka za Postavke ili ”Control Panel”. U ovom delu, možete odrediti šta će specifični tasteri raditi, podesiti prečice za određene radnje ili čak isključiti određene tasteri ukoliko vam iz nekog razloga smetaju ili stvaraju konflikte prilikom kucanja.

Promena tastature u Windowsu 7, 8 i 10: Korak po korak vodič

Svaka verzija Windows operativnog sistema ima nešto drugačiji proces za promenu tastature. Ispod su koraci za promenu tastature u Windows 7, Windows 8 i Windows 10.

Promena tastature u Windowsu 7

U Windowsu 7, morate otvoriti ‘Control Panel’, zatim izabrati ‘Region and Language’, nakon toga ‘Keyboards and Languages’ tab, i tu ‘Change keyboards’. Odavde možete dodati nove jezike i rasporede tastature, kao i upravljati postojećim.

Promena tastature u Windowsu 8

U Windowsu 8, process je sličan Windowsu 7. Potrebno je da pronađete ‘Control Panel’, idete na ‘Clock, Language, and Region’ i ‘Language’ opcije. Kliknite ‘Add a Language’ da dodate novi jezik, koji će ujedno dodati i novi raspored tastature.

Promena tastature u Windowsu 10

Windows 10 ima nešto moderniji i jednostavniji korisnički interfejs za upravljanje jezicima i rasporedom tastature. Trebalo bi da pređete na ‘Settings’, zatim ‘Time & Language’, izaberete ‘Language’ i tamo dodate željeni jezik. Kada ste dodali jezik, kliknite na opciju ‘Options’ pored tog jezika da biste videli i dodali različite rasporede tastature.

Menjanje tastature u Windows operativnom sistemu je korisna funkcija koja može doprineti boljoj produktivnosti i ergonomiji pri radu. Promena jezika i rasporeda tastature je jednostavna za izvođenje i može se uraditi u nekoliko brzih koraka. Bez obzira da li koristite Windows 7, 8 ili 10, postupak je intuitivan i prilagođen korisniku. Prilagodba tastera tastature je takođe dodatna pogodnost koja vam omogućava da prilagodite svoj radni prostor u skladu sa vašim ličnim preferencijama. Prateći gore navedene korake, možete učiniti tipkanje na vašem računaru znatno lakšim i ugodnijim.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu