Kako oduzimati u Excelu

Excel je veoma važan alat u poslovnom svetu i donosi mnoge prednosti u radu sa podacima i finansijama. Jedna od veština koju bi svako trebalo da poznaje jeste kako da oduzima brojeve u Excelu. Oduzimanje je jedna od osnovnih matematičkih operacija i može se koristiti za različite svrhe. U ovom članku ćemo proći kroz nekoliko koraka koji su potrebni za oduzimanje u Excelu i pružiti vam nekoliko saveta kako da što bolje iskoristite ovu funkciju.

A u ovom članku ćemo vam pokazati Kako napraviti padajući meni u Excelu.

Kako oduzeti u Excelu: ćelije, kolone i sate

Microsoft Excel je program koji vam omogućava da radite sa većim brojem podataka u tabelarnom formatu. Jedna od ključnih funkcija ovog programa je mogućnost brzog dodavanja, brisanja i uređivanja podataka u tabelama. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na tri najvažnija načina oduzimanja u Excelu: ćelije, kolone i sate.

Kada je reč o oduzimanju ćelija, možete odabrati željenu ćeliju i kliknuti na dugme “delete” na tastaturi. Ovo će izbrisati sve podatke iz ćelije. Takođe, možete izbrisati više ćelija odjednom tako što ćete prvo označiti grupu ćelija, a zatim kliknuti na dugme “delete”.

Kada je reč o oduzimanju kolona, izaberite kolonu koju želite da uklonite, kliknite na desnim tasterom miša i izaberite opciju “Delete”. Možete izbrisati i više kolona istovremeno, tako što ćete istovremeno držati pritisnutim taster “Ctrl” i kliknuti na svaku kolonu koju želite da izbrišete, a zatim izabrati opciju “Delete”.

Konačno, kada je reč o oduzimanju sati, Excel vam omogućava mogućnost da oduzmete sate, minute i sekunde. Na primer, možete oduzeti jedan sat i 45 minuta od vremena koje je prikazano u određenoj ćeliji. Da biste to uradili, upišite u formulu “=cella-(1/24+45/1440)” gde je “cella” ćelija u kojoj je vreme koje želite oduzeti.

U zaključku, oduzimanje u Microsoft Excelu je veoma jednostavno i može biti veoma korisno ako želite da brzo i efikasno održavate tabelu sa mnogo podataka. Korišćenje pravih tehnika će vam pomoći da sačuvate vreme i olakšate rad.

Kako oduzeti sate u Excelu: jednostavno uputstvo

Ako radite sa tabelama i podacima u Excelu, verovatno vam je poznato da je računanje vremena jedna od najvažnijih funkcija. U nekim situacijama, možete da se nađete u situaciji da želite da oduzmete sate u Excelu, na primer kada vam je potrebno izračunati koliko vremena je neko proveo u poslu. U ovom jednostavnom uputstvu pokazaćemo vam kako lako možete oduzeti sate u Excelu.

Pre svega, treba znati da Excel tretira vreme kao decimalni broj, gde je 1 dan ekvivalentan 1. Kada oduzimamo sate, potrebno je obratiti pažnju na to da li su svi podaci u formatu “vreme”, kao i da li su uvek označeni u 24-časovnom formatu. Na primer, želimo li oduzeti 2 sata i 30 minuta od 8 sati i 45 minuta, treba da koristimo formulu =8:45-2:30. Rezultat će biti 6:15, što je tačan odgovor.

Takođe, treba voditi računa o formatu ćelije u koju unosimo formulu. Ako želimo da prikažemo samo sate i minute, izaberemo format “vreme” i formatiramo ćeliju tako da prikazuje samo sate.

Ukratko, oduzimanje sata u Excelu je jednostavno i zahteva samo poznavanje nekoliko osnovnih formula i rad sa formatima ćelija. Sada kada ste savladali osnove, možete se baviti složenijim izračunavanjima vremena u Excelu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu