Kako pokrenuti računar u safe mode-u

Kako pokrenuti računar u safe mode-u

Kada se računari ponašaju problematično ili kada postoji sumnja na prisustvo virusa i malvera, jedan od najkorisnijih alata za dijagnostikovanje i rešavanje problema je Safe Mode ili Sigurni mod. Sigurni mod je opcija pokretanja operativnog sistema koja ograničava pokretanje samo na osnovne datoteke i drajvere potrebne za rad Windowsa. To može pomoći u izolaciji i rešavanju problema. Da biste efikasno iskoristili Safe Mode, važno je znati kako ga pokrenuti na različitim verzijama Windowsa.

Pokretanje računara u safe mode-u na Windows 10

Windows 10 je unapredio proces ulaska u Safe Mode u odnosu na prethodne verzije. Postupak pokretanja u Safe Mode-u na Windows 10 se može obaviti putem opcije za oporavak u samom sistemu. Držite Shift tipku na tastaturi i preko Start menija odaberite Ponovo Pokreni. Kada se sistem ponovo pokrene prikaže se meni sa opcijama. Idite na “Troubleshoot” (Rešavanje problema) > “Advanced options” (Napredne opcije) > “Startup Settings” (Postavke pokretanja) i kliknite “Restart” (Ponovo pokreni). Nakon toga će računar pružiti opciju ulaska u Safe Mode kroz različite verzije (standardni Safe Mode, Safe Mode sa mrežom i Safe Mode sa command prompt-om).

Safe mode na Windows 8.1 i kako ga pokrenuti

Na Windows 8.1, proces ulaska u Safe Mode je sličan kao i na Windows 10. Potrebno je pristupiti meniju za oporavak koji se može aktivirati dok je Windows već pokrenut ili tokom procesa pokretanja sistema. Ukoliko je sistem već pokrenut, držite tipku Shift dok birate opciju Restart. U slučaju da sistem nije pokrenut, kontinuirani prekidi u procesu pokretanja (npr. držanjem pritisnutog dugmeta za napajanje tokom pokretanja) nekoliko puta zaredom trebali bi pokrenuti automatsku popravku, nakon koje se možete navigirati ka Advanced options i odande izabrati Startup Settings za restartovanje i kasnije pokretanje Safe Mode-a.

Windows 7 safe mode: kako pokrenuti računar

Za razliku od Windowsa 8.1 i 10, ulazak u Safe Mode na Windows 7 se tradicionalno obavlja pritiskom na taster F8 prilikom inicijalnog pokretanja računara. Nakon uključivanja računara, prikazat će se prvi ekrani biosa ili logotipa proizvođača, tada trebate više puta pritisnuti F8 dok se ne pojavi meni Advanced Boot Options. Ovde možete izabrati jednu od opcija Safe Mode-a. Potrebno je biti brz jer prozor za pritiskanje F8 može biti veoma kratak.

Kako pokrenuti računar u safe mode-u korišćenjem BIOS-a

Neki stariji računari možda neće imati opciju pokretanja Safe Mode-a preko operativnog sistema, ili u slučaju da sistem nije dostupan, može se izvršiti pokretanje Safe Mode-a preko podešavanja u samom BIOS-u. Da biste pristupili BIOS-u, prilikom pokretanja računara obično pritisnete taster kao što je F2, DEL ili neki drugi taster naveden na ekranu prilikom startovanja. Unutar BIOS-a, moguće je promeniti redosled pokretanja uređaja (boot sequence), omogućiti ili onemogućiti određene komponente. Ova metoda se ne koristi često i treba biti oprezan jer promene u BIOS-u mogu uticati na sposobnost računara da se pokreće normalno.

Šta uraditi ako Safe Mode ne radi

Kada Safe Mode ne funkcioniše ili ne možete ući u njega, to može biti znak ozbiljnijeg problema unutar sistema. U takvim slučajevima, potrebno je ispitati dodatne opcije za popravku ili oporavak sistema. Na raspolaganju su opcije kao što su vraćanje sistema na raniji datum (System Restore), komandna linija za pokretanje sistema (Bootrec.exe alatki) ili potpuna reinstalacija sistema. Ako ništa od nabrojanog ne reši problem, potrebno je razmotriti mogućnost da je u pitanju hardverski kvar i obratiti se stručnoj pomoći.

Sigurni mod ili Safe Mode je ključna komponenta za dijagnostikovanje i rešavanje problema u Windows operativnim sistemima. Sposobnost pokretanja računara u ovom ograničenom modu omogućava korisnicima i tehničarima da izoluju i reše probleme vezane za softver i drajvere. Bilo da koristite Windows 10, 8.1, 7 ili neku stariju verziju, postupci za pokretanje Safe Mode-a su jednostavni i mogu vam pomoći da brzo vratite računar u operativno stanje. Međutim, uvek treba imati na umu da ako niste sigurni u svoje tehničke veštine, najbolje bi bilo da za pomoć zatražite profesionalca.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu