Kako čitati QR kodove

QR kodovi postali su vrlo popularni u poslednjih nekoliko godina, a često se koriste na različite načine. Imajući u vidu da se nalaze na mnogim proizvodima, flajerima, bilbordima i drugim marketinškim materijalima, mogu biti od velike koristi ukoliko znate kako ih ispravno pročitati. U ovom članku ćemo vam objasniti šta su QR kodovi i kako ih možete pročitati pomoću nekoliko jednostavnih koraka.

A u još jednom našem članku objasnićemo vam Kako generisati bar kod.

Kako čitati QR kodove na Androidu

QR kodovi su postali neizostavni deo naše svakodnevice, a koriste se za razne namene, kao što su plaćanja, čitanje informacija o proizvodu ili samo za zabavu. Ako imate Android telefon, vrlo je jednostavno čitati QR kodove.

Prvo što treba da uradite jeste da preuzmete aplikaciju za čitanje QR kodova iz Google Play prodavnice. Postoji mnogo besplatnih aplikacija koje su vam na raspolaganju, poput Google Lens ili QR Code Reader.

Nakon instaliranja aplikacije, jednostavno pokrenite je i usmerite kameru vašeg telefona na QR kod. Aplikacija će automatski prepoznati kod i dati vam opciju da prebacite na odgovarajuću stranicu, uradite neku akciju ili snimite informacije.

Ako se nešto ne dogodi odmah, možda jednostavno treba da prilagodite poziciju kamere. Neki kodovi mogu biti loše odštampani ili oštećeni, pa može biti teško prepoznati ih.

U svakom slučaju, čitanje QR kodova je veoma jednostavno sa Android telefonom i uvek vam mogu biti od pomoći u različitim situacijama.

Kako čitati QR kodove na iPhone-u i iPad-u

QR kodovi su postali sve popularniji u današnjem vremenu, i kao rezultat toga, danas gotovo svi pametni telefoni imaju ugrađen čitač QR kodova. IPhone-i i iPad-i takođe imaju ovu opciju ugrađenu u svoje kamere.

Da biste pročitali QR kod na iPhone-u ili iPad-u, sve što morate da uradite je da otvorite aplikaciju kamere na uređaju i usmerite kameru prema QR kodu. Zatim, držite kameru mirno dok se kod ne fokusira i prilagodi. U trenutku kada uređaj „prepozna“ QR kod, otvoriće se link do websajta ili aplikacije koju kod predstavlja.

Međutim, ukoliko imate stariji iPhone ili iPad, možda biste morali da preuzmete posebnu aplikaciju koja ima ugrađen čitač QR kodova. Postoji mnogo aplikacija koje možete preuzeti iz Apple Store-a. Jednom kada preuzmete aplikaciju, pratićete iste korake kao što biste radili sa internom kamerom.

Pored čitanja QR kodova, iPhone i iPad takođe mogu generisati svoje QR kodove. To možete uraditi tako što ćete kupiti aplikaciju za generisanje QR kodova iz Apple Store-a i slijediti uputstva.

S obzirom na to da su QR kodovi postali uobičajen način za dobijanje informacija o proizvodima, promocijama i događajima, ova funkcija na vašem iPhone-u ili iPad-u će vam biti od velike pomoći.

Kako čitati QR kodove na računaru i Mac-u

QR kodovi, ili Quick Response kodovi, su sve prisutniji u svetu tehnologije i marketinga. Ovi kodovi omogućavaju brzo skeniranje i automatsko preusmeravanje na specifičnu veb stranicu, aplikaciju ili druge digitalne sadržaje. Ovo olakšava prenos informacija, skraćuje vreme pretrage i čini proces lagan i uglavnom uzbudljiv.

Kako biste mogli da čitate QR kodove na računaru i Mac- u, potrebno vam je određeno softversko rešenje. Postoje različiti programi koji mogu da pročitaju QR kodove, kao i veb stranice koje nude ovu uslugu. Najpopularniji programi su ‘QR Scanner for PC’, ‘QR Code Reader’ i ‘QR Code Scanner’. Kao i programi, postoje mnoge veb stranice koje takođe mogu da pročitaju QR kod, kao što su ‘qr-code-generator.com’ i ‘online-barcode-reader.in’.

Ako koristite Windows, takođe možete koristiti aplikacije koje su preuzete iz Microsoft Store. Windows app store pruža mnoštvo opcija za QR skeniranje, kao što su ‘QR Code for Windows 10’ i ‘QR Scanner Plus’.

Kako biste napravili QR kod, postoje alati kao što je ‘QR Code Generator’ i ‘QRStuff’. Ove platforme omogućavaju vam da u nekoliko koraka napravite QR kodove sa specifičnim sadržajima i omogućite ih korisnicima da ih skeniraju pomoću najprikladnijeg uređaja.

Konačno, pre nego što skenirate QR kod na računaru ili Mac-u, uverite se da kamera uređaja kojim skenirate fokusira na QR kod kako bi ga očitala. Iz tog razloga, potrudite se da slikate kod iz najboljeg mogućeg ugla kako biste dobili najprecizniji i najbrži skeniranje moguće.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu