Kako pristupiti Hotmail-u

I tako smo i mi odlučili da kreiramo Hotmail nalog, zar ne? Ako ste završili na ovom tutorijalu, to je najverovatnije slučaj. Kako se kaže? Niste sigurni kako da pristupite Hotmail-u sa računara, Android pametnog telefona ili iPhone/iPad-a? Ne brinite, tu smo da vam pomognemo.

U ovom vodiču, zapravo, objasnićemo vam korak po korak kako da kreirate Hotmail nalog i kako da mu pristupite sa različitih uređaja i operativnih sistema. Međutim, pre nego što počnemo da temeljno seciramo temu, želimo da vam damo opšti pregled karakteristika ove čuvene usluge e-pošte.

Pre svega, moramo da vas obavestimo da Hotmail više nije dostupan kao stvarna usluga e-pošte. Prošlo je nekoliko godina otkako je Microsoft odlučio da ga zameni Outlook.com. Međutim, ne plašite se: iako je usluga e-pošte poslata „u penziju“ u sada već dalekoj 2013. godini, još uvek je moguće kreirati e-mail adresu koja ima sufiks @hotmail.com. Danas, da biste kreirali Hotmail nalog, morate da prođete preko Outlook.com. Čitajte dalje za sve detalje.

Takođe ćemo vam pokazati kako da kreirate Hotmail mejl klikom na ovaj link.

Kako da kreirate Hotmail nalog

Nije moguće pristupiti nalogu bez prethodnog kreiranja. Stoga, pre nego što vidimo kako da pristupimo Hotmail-u, moramo saznati kako da kreiramo Hotmail nalog.

Kao što smo pomenuli u uvodnom delu vodiča, obavezno moramo „proći“ sa Outlook.com, Microsoft servisa koji je zauzeo mesto Hotmail-a 2013. godine.

Zatim se povežite sa Outlook stranicom dobrodošlice i kliknite na dugme Kreiraj besplatan nalog (dole desno) da biste kreirali novi nalog. Zatim navedite prvi deo nove e-mail adrese u odgovarajućem tekstualnom polju i izaberite @hotmail.com domen iz padajućeg menija sa desne strane. Ako to ne uradite, nećete kreirati Hotmail nalog, već ćete kreirati Outlook.com nalog. Nakon toga kliknite na dugme Dalje da biste nastavili.

Sada u odgovarajućem tekstualnom polju unesite lozinku kojom ćete zaštititi nalog i kliknite na dugme Dalje. Kada kreiramo lozinku, ne zaboravimo da koristimo izmišljenu reč sastavljenu od brojeva, slova, pa čak i nekih simbola ( ! , ? , & , $ , € , = , + , *, #, § , itd.). Nakon kreiranja lozinke, čuvajmo je na bezbednom mestu dalje od radoznalih očiju. Ostali saveti o tome kako da kreiramo bezbedne lozinke nalaze se u vodiču koji smo upravo podelili sa vama, ako vas zanima.

U zaključku, unesite svoje ime i prezime u odgovarajuća tekstualna polja, kliknite na dugme Dalje, naznačite zemlju/geografsku oblast i datum rođenja, kliknite na dugme Dalje dva puta zaredom, izvršite bezbednosnu proveru prateći uputstva koja se pojavljuju na ekranu i pritisnite dugme Gotovo. Jeste li videli? Kreiranje Hotmail naloga preko Outlook.com bilo je lakše nego što se očekivalo, baš kao što smo vam rekli!

Sada ostaje samo da vidimo kako da pristupimo svom novom Hotmail nalogu sa našeg računara (Windows PC ili Mac), sa našeg Android pametnog telefona ili tableta i/ili sa našeg iPhone/iPad-a. Sve što treba da uradimo je da strpljivo pročitamo sledeća poglavlja.

Kako pristupiti Hotmail-u sa računara

Ako ste zainteresovani da saznate kako da pristupimo Hotmail-u sa računara, znajte da to možemo uraditi preko pretraživača, preko veb panela usluge Outlook.com; iz Microsoft Outlook-a, poznatog klijenta e-pošte Redmond giganta; ili korišćenjem drugih programa za upravljanje e-poštom. Sva objašnjenja možete pronaći u nastavku.

Kako pristupiti Hotmail-u iz pretraživača

Pristup Hotmail-u iz pretraživača je veoma jednostavan: samo idite na glavnu stranicu Outlook.com, pritisnite dugme Pristup u gornjem desnom uglu, upišite adresu e-pošte, telefona ili Skipe-a u polje za tekst i kliknite na dugme Nastavi. Gotovi smo? Pa, sada unesite lozinku naloga u odgovarajuće polje za tekst i pritisnite dugme za prijavu. Ako smo uneli ispravnu lozinku, moći ćemo pristupiti svom novom Hotmail nalogu bez problema i upravljati njime iz svog pretraživača. Jesmo li zadovoljni? Napomena: ako smo aktivirali 2FA na našem Microsoft nalogu, od nas će biti zatraženo da unesemo i jednokratni verifikacioni kod koji će biti generisan preko aplikacije za autentifikaciju ili primljen putem SMS-a. Ako se pitate kako da pristupite Hotmail-u sa drugog računara, znajte da su koraci koje treba preduzeti uvek isti: samo pazite da NE sačuvate pristupne podatke u pregledaču koji se koristi na računaru koji nije vaš, jer bi to ugrozilo bezbednost vašeg naloga, kao što možete zamisliti.

Kako pristupiti Hotmail-u iz Outlook-a

Da li biste želeli da pristupite Hotmail-u iz Outlook-a i tako iskoristite prednosti poznatog Microsoft klijenta e-pošte? Ništa jednostavnije. Samo ga pokrenite (ako ga još uvek niste preuzeli, možete to da uradite prateći uputstva koja smo vam dali ovde) i unesite podatke za pristup vašoj Hotmail adresi e-pošte.

Dakle, otvorite Microsoft Outlook na vašem računaru, upišite e-mail adresu koja vas zanima u odgovarajuće polje za tekst, prisutno u glavnom prozoru aplikacije i kliknite na plavo dugme Poveži. Zatim izaberite opciju Outlook.com koja je prisutna u novom prozoru koji se otvorio, unesite lozinku za pristup vašem Hotmail nalogu u odgovarajuće polje za tekst (ako ste aktivirali 2FA od vas će se tražiti da unesete i verifikacioni kod u SAD-e-bacite ili da generišete određenu lozinku za aplikaciju), kliknite na dugme Prijava, sačekajte da se nalog doda i kliknite na dugme Gotovo.

Ako ste prethodno koristili Outlook i već ste podesili jednu ili više adresa e-pošte u Microsoft kućnom klijentu, pre nego što izvršite gore opisane korake, morate da otvorite meni Datoteka (gore levo) i kliknete na dugme (+) Dodaj naloge.

Na taj način ćemo moći da šaljemo i primamo poštu sa naše Hotmail adrese koristeći Microsoft Outlook. Zgodno, zar ne?

Kako pristupiti Hotmail-u bez Outlook-a

Očigledno, ako želite da pristupite Hotmail-u bez korišćenja Outlook-a, znajte da možete konfigurisati svoj nalog na bilo kom drugom klijentu e-pošte. Ako vaš nalog nije automatski podešen unošenjem vaše adrese e-pošte i lozinke (ako imate omogućen 2FA, možda ćete morati da generišete lozinku za aplikaciju ili unesete jednokratni kod), možete koristiti parametre IMAP koji su navedeni ispod. 

Server dolazne pošte (IMAP): imap-mail.outlook.com (ili outlook.office365.com)
Port: 993
Šifrovana veza: SSL
Korisničko ime: unesite svoju adresu@hotmail.com
Lozinka: Unesite lozinku za Hotmail nalog
Server odlazne pošte (SMTP): smtp-mail.outlook.com (ili smtp.office365.com)
Port: 25 (ili 587)
Autentifikacija: Da
Šifrovana veza: TLS

IMAP parametri koje smo vam naveli gore mogu se koristiti za konfigurisanje naloga u klijentima e-pošte koji ne podržavaju automatsku sinhronizaciju sa Hotmail/Outlookom unošenjem korisničkog imena i lozinke. Za praktičnost, ostavljamo vam korake koje treba preduzeti da biste konfigurisali Hotmail adresu u različitim najpopularnijim klijentima.

Za Windows 10 Mail, nakon otvaranja klijenta koji je unapred instaliran u Windows 10, kliknite na dugme (≡) koje se nalazi u gornjem levom uglu, izaberite stavku Nalog iz menija koji se otvori i kliknite na dugme (+) Dodaj nalog . Zatim u novom prozoru koji se otvori izaberite reč Outlook.com , kliknite na stavku Microsoft nalog i kliknite na dugme Nastavi . Zatim pristupite nalogu tako što ćete navesti Hotmail adresu u polju za tekst E-pošta, telefon ili Skipe , kliknite na dugme Dalje , unesite lozinku u odgovarajuće polje za tekst i kliknite na dugme Prijava. Na kraju, pritisnite dugme Gotovo. Ako nalog nije automatski konfigurisan, možete ga konfigurisati “ručno” koristeći IMAP parametre koje smo upravo naveli.

Za Mozilla Thunderbird (Windows / macOS / Linux), nakon otvaranja programa kliknite na stavku Kreiraj novi nalog, a zatim na E-pošta. Nakon toga moraćete da podesite postojeći nalog, odnosno vaš Hotmail.com nalog. Nakon toga morate popuniti obavezna polja (e-mail, lozinka, itd.) i ručno uneti IMAP parametre koje smo vam prethodno naveli. 

Za Apple Mail (macOS), otvorite klijenta za koji vidite da je unapred instaliran na macOS-u, kliknite na stavku Mail (gore levo, pored Apple logotipa), izaberite stavku Dodaj nalog iz menija koji se otvori i izaberite nalog Ostala pošta stavku iz predloženog menija. Zatim kliknite na dugme Nastavi, navedite svoju e-mail adresu i lozinku u odgovarajućim tekstualnim poljima i kliknite na dugme Prijava. Ako nalog nije automatski konfigurisan, možete ga konfigurisati ručno koristeći IMAP parametre koje smo naveli gore.

Kako pristupiti Hotmail-u sa pametnih telefona i tableta

Da li želite da pristupite Hotmailu sa vaših pametnih telefona i tableta? Ako je tako, važno je znati da postoji nekoliko opcija koje možete koristiti, kao što je zvanična Outlook aplikacija ili aplikacije trećih strana.

Kako pristupiti Hotmail-u iz aplikacije Outlook

Da li želite da pristupite Hotmail-u sa svojih pametnih telefona i tableta koristeći aplikaciju Outlook? Postoje nekoliko opcija koje možete iskoristiti. Da biste instalirali aplikaciju na Android uređaju, jednostavno je potražite u Google Play prodavnici, a na iOS/iPadOS uređaju u App Store-u. Kada pronađete aplikaciju, pritisnite dugme Instaliraj/Get i sačekajte da se instalacija završi. Nakon toga, otvorite aplikaciju i pritisnite dugme Dodaj nalog. Unesite adresu vaše Hotmail e-pošte i lozinku za nalog, a ako ste aktivirali 2FA, unesite i jednokratni verifikacioni kod. Ako želite da dodate još jedan nalog, izaberite opciju Dodaj nalog, a ako ne, izaberite Možda kasnije. Sada možete upravljati svojim Hotmail nalogom preko aplikacije Outlook na vašem mobilnom uređaju.

Kako pristupiti Hotmail-u iz drugih aplikacija

Ako umesto Outlook aplikacije više volimo da koristimo druge aplikacije za upravljanje e-poštom, objasnićemo vam kako da podesite svoj Hotmail nalog u nekim od ovih, među najpopularnijim, u nastavku. Takođe, u ovom slučaju važe “uobičajene” indikacije za 2FA.

Gmail (Android/iOS/iPadOS) – Nakon što otvorimo aplikaciju Gmail, dodirnemo dugme koje se nalazi (≡) u gornjem levom uglu, pritisnemo Podešavanja > Dodaj nalog > Outlook, Hotmail i Live stavke, unesemo adresu našeg Hotmail naloga u odgovarajuće tekstualno polje, pritisnemo dugme Dalje, upišemo lozinku istog u odgovarajuće tekstualno polje, dodirnemo dugme Prijava, pritisnemo dugme Da i, na kraju, pritisnemo dugme Sledeće u donjem desnom uglu (dva puta zaredom).

Apple Mail (iOS/iPadOS) — Da biste podesili svoj Hotmail nalog u klijentu pošte koji je “standardan” u iOS/iPadOS-u, otvorite aplikaciju Podešavanja (siva ikona sa zupčanicima koja se nalazi na početnom ekranu) i dodirnite stavke Pošta > Nalozi > Dodaj nalog, dodirnite ikonu Outlook.com i unesite svoju Hotmail adresu e-pošte. Zatim pritisnite dugme Dalje, unesite lozinku u odgovarajuće polje i dodirnite dugme Prijava. Potvrdimo operaciju pritiskom na Sačuvaj gore desno. “Magično”, naš Hotmail nalog može da se koristi direktno u aplikaciji Mail, unapred instaliranoj na našem Apple uređaju.

Naravno, možemo konfigurisati naš Hotmail nalog na mnogim drugim aplikacijama za upravljanje e-poštom, koristeći IMAP parametre koje smo dobili u jednom od prethodnih poglavlja (ukoliko se pristup ne odvija automatski sa korisničkim imenom i lozinkom).

Kako se prijaviti na Hotmail bez lozinke

Ako, nažalost, ne možemo da se setimo lozinke našeg Hotmail naloga, postoji procedura koju možemo da započnemo za njeno povraćajanje. Ako se pitamo kako da pristupimo Hotmail-u bez lozinke povezane sa stranicom za prijavu na Outlook.com, moramo uneti adresu koju želimo da oporavimo u odgovarajuće tekstualno polje i kliknuti na dugme Dalje. Zatim kliknite na Zaboravili ste lozinku? i, u zavisnosti od informacija za oporavak koje smo podesili, izaberite jednu da biste resetovali lozinku za nalog.

Na primer, možemo izabrati da povratimo lozinku za Hotmail nalog preko alternativne adrese e-pošte, putem tekstualne poruke na našem mobilnom telefonu ili putem poziva. Nakon što odaberemo jednu od opcija koje su nam dostupne, kliknemo na Preuzmi kod. Dobijemo kod koji trebamo uneti u odgovarajuće tekstualno polje i pritisnuti dugme Dalje. Tada možemo da resetujemo lozinku. Unesemo novu lozinku u tekstualna polja Nova lozinka i Potvrdi lozinku, kliknemo ponovo na dugme Dalje i gotovi smo.

Ako smo ispravno izvršili proceduru, na ekranu će se pojaviti poruka koja potvrđuje operaciju. Jednostavno kliknemo ponovo na dugme Dalje da bismo pristupili obrascu koji će nam omogućiti pristup našem Hotmail nalogu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu