Kako da koristite Google mape van mreže (offline)

Google mape su nezamenljiv alat za putovanja i pronalaženje tačnih lokacija, ali šta ako se nađete u mestu bez interneta? Srećom, postoji način da koristite Google mape van mreže (offline) i pronađete put gde god da se nalazite. U ovom članku ćemo vam pokazati kako da preuzmete mape i navigaciju na svom telefonu kako biste ih koristili bez ikakvih problema van mreže.

Kako preuzeti i koristiti Google mape van mreže (offline) na Android telefonima

Preuzimanjem Google mapa na vaš Android telefon možete lako navigirati i pronaći put čak i kada se nalazite u području bez interneta. Korišćenje mapa van mreže je pogodno za putovanja u inostranstvo ili za korišćenje u oblastima gde nema pokrivenosti internetom.

Da biste preuzeli mape van mreže na vašem Android telefonu, otvorite aplikaciju Google mape i u meniju izaberite “Mape van mreže”. Zatim, izaberite područje koje želite preuzeti, i kliknite “Preuzmi”.

Kada preuzimanje bude završeno možete koristiti Google mape bez pristupa internetu. Mape van mreže su dostupne u meniju “Mape van mreže” i prikazuju se na ekranu kada izgubite internet konekciju. Međutim, mapa van mreže neće biti automatski ažurirana, pa se preporučuje povremeno preuzimanje najnovijih mapa.

Korišćenje Google mapa van mreže takođe može pomoći u economisanju baterije telefona, jer neće biti potrebno stalno preuzimanje novih podataka, što obično troši mnogo energije.

Kako koristiti oflajn Google mape na iOS/iPadOS uređajima

Iako je navigacija putem prethodno preuzetih mapa bila dostupna na Android uređajima već duže vreme, tek je odnedavno postala dostupna i na iOS/iPadOS uređajima. Ova funkcija omogućava korisnicima da pristupe mapama i služe im se za navigaciju bez povezivanja na internet, što može biti korisno u situacijama kada nemaju pristup Wi-Fi mreži ili mobilnom internetu.

Da biste koristili ovu funkciju, prvo je potrebno preuzeti oflajn mape za željenu oblast. To možete učiniti tako što ćete u Google mapama izabrati oblast koju želite da preuzmete, a zatim izaberite “Preuzmi” iz menija. Ova opcija će biti dostupna samo ako je oblast koju želite da preuzmete moguća za offline upotrebu.

Kada preuzimanje bude završeno, oflajn mape će biti dostupne pod karticom “Mape” na glavnom ekranu aplikacije Google mape. Za navigaciju putem oflajn mape, jednostavno izaberite destinaciju i pokrenite navigaciju kao i obično.

Ova funkcija je posebno korisna za putovanja u inostranstvo kada nemate pristup mobilnom internetu ili kada želite da uštedite na troškovima podataka. Takođe, može biti korisna u situacijama kada je internet signal slab ili ne postoji, kao na primer u ruralnim oblastima.

Kako koristiti Google mape oflajn na računaru uz pomoć Chrome pregledača

Koristeći Google mape oflajn na računaru uz pomoć Chrome pregledača možete imati pristup kartama čak i kada niste povezani na internet. Postupak je jednostavan i može biti koristan kada putujete ili kada nemate stabilnu internet konekciju.

Evo kako da koristite Google mape oflajn na računaru:

1. Otvorite Chrome pregledač na vašem računaru i idite na Google mape.

2. Kada se mape učitaju, kliknite na ikonu sa tri linije u gornjem levom uglu ekrana.

3. Kliknite na “Karte oflajn” opciju u meniju koji se otvori.

4. Odaberite “Preuzimanje nove mape” i pronađite oblast koju želite da sačuvate oflajn. Možete podesiti veličinu područja koje želite da preuzmete.

5. Kada odaberete područje koje želite da preuzmete, kliknite na dugme “Preuzmi”.

6. Sada kada imate preuzetu mapu oflajn, možete koristiti Google mape kao i obično čak i kada nemate pristup internetu.

Korišćenje Google mapa oflajn na računaru je jednostavno i praktično. Sa ovom opcijom možete biti sigurni da nikada nećete izgubiti put ili biti van mreže kada vam je najpotrebnije.

Nemoguć pristup mreži: kako rešiti problem, otkrijte u ovom članku.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu